Vær nysgerrig og tillidsfuld
Nysgerrighed er godt, og uvidenhed kan være en fordel.
Lad dit barn guide dig rundt i app'en og spørg nysgerrigt og interesseret ind til fx vennelisten, funktioner og billeder. Det er en god måde at åbne for samtalen på, og barnets svar kan åbne for endnu flere dialoger om emnet.
Det er ikke at blande sig men at vise omsorg, når du spørger: "Hvilken app bruger du mest? Og hvorfor?", "Kan du vise mig din venneliste?", "Hvilke grupper er du med i?", "Hvad var formålet med at dele denne statusopdatering eller dette billede?" eller "Hvad betyder et like for dig (både at give og at modtage?"
Unge i dag kommunikerer meget via billeder – og derfor nytter det ikke at bede dem om at lade være med f.eks. at sende billeder til hinanden. Men det er vigtigt at oplyse dem om risikoen ved at sende billeder, der er private.
Anerkend det, der er vigtigt for dit barn
...også selvom du måske ikke forstår det. Hvis dit barn fornemmer, at du synes, det er åndsvagt at bruge sociale medier eller at likes betyder noget, kan du ikke forvente at få ret meget at vide om, hvad der sker i dit barns digitale liv.
Sæt rammerne
Opsæt nogle rammer for, hvordan man opfører sig på nettet og for brug af digitale enheder. Tag stilling til, og vær tydelig om, hvornår og hvor meget de unge må være online. Må de fx tjekke Facebook under aftensmaden, sms'e om natten eller sove med mobilerne? Det kan fx være en idé, at mobilerne oplades i køkkenet om natten.
Husk at det er en god idé, at rammerne gælder for alle i husstanden, så ikke børnene oplever, at fx at forældrene tjekker Facebook under aftensmaden, mens de ikke selv må.
Samarbejd med andre forældre
Ligesom forældregruppen beslutter, hvad fødselsdagsgaver skal koste i klassen, kan den også drøfte overordnede tanker om sociale medier. På den måde kan forældregruppen være med til at opsætte fælles klasseregler for god skik og social adfærd i deres børns digitale verden.
Moral
Lær dine børn, at almindelige regler for god opførsel også gælder i den digitale verden – også over for folk, man ikke kender. Det handler om sund fornuft og trivsel.
Vær en god rollemodel
Tænk på hvordan og hvor meget du selv bruger sociale medier, og hvor meget og hvornår du selv er optaget af din mobil.